1 Cawan Gula Kabung
2Masukkan pula gula merah dan gula pasir. Sudu ke ml adalah seperti berikut.
Gaulkan semua bahan lapisan bawah dan kacau sebati.
1 cawan gula kabung. Gaulkan tepung gandum dan tepung beras terlebih dahulu. Masukkan adunan gula Apong ke dalam bekas tepung tadi Langkah 1 sedikit demi sedikit sehingga adunan nampak agak cair. Satukan kelapa tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas masukkan garam gaul.
Gula kabung mempunyai rasa yang lebih enak dan khasiat lebih tinggi dari gula melaka yang mempunyai sedikit rasa masin kerana itu GULA KABUNG selalu dijadikan sebagai salah satu bahan di dalam perubatan tradisional Nusantara. - 2 cawan tepung suji - 3 cawan santan - 1 camt. Gula dan garam secukupnya.
Dalam bekas lain satukan tepung gandum tepung jagung garam dan juga telur Kemudian kacau rata 3. 1 cawan gula Melaka atau gula kabung 12 cawan minyak untuk menumis 12 cawan santan 1 batang serai di titik 40 gm asam jawa di campur air dan ambil jusnya Garam dan gula secukup rasa Air secukupnya air anggaran 5 cawan bila di campur dengan air lebihan perapan daging Air lebihan perapan daging. Campurkan tepung santan garam dan air sehingga sebati.
Mula-mula ita masak santan dengan gulakabung gula pasir. Nanti susah nak bentuk uli hingga jadi doh lembut. Dalam periukkuali buat karamel kemudian masukkan air panas daun pandan dan gula merah.
Bahan yang menggunkan sudu adalah seperti baking powder dan essen vanilla. 1Dalam kuali letak air. Cara 1Tumis bahan bertanda dengan halia sehingga garing.
1 ketul gula kabung. 12 cawan air asam jawa 1 mangkuk cili kisar 1 ketul gula kabung gula perang 12 cawan gula kurangkan jika suka sambal pedas. 3 cawan air suam.
1 cawan santan pekat untuk sos. Masukkan air sedikit demi sedikit jangan cair sangat. ½ sudu teh garam.
12 cawan gula kabung yang di racik halus 1 12 sudu besar tepung gandum 1 12 sudu besar tepung jagung 12 sudu kecil garam. Setelah gandum kembangmasukkan 1 cawan airsantan gula kabung dan gula pasir serta daun pandan. 1 cawan tepung beras.
Masak hingga gula kabung tadi cair. Kukuskan selama 30 minit. Pokok gula kabung teramat SUSAH hidup dan akan hanya berbuah mengeluarkan nira apabila berumur 5-10 tahun menjadikan gula kabung.
¼ cawan tepung gandum ½ biji kelapa parut 1 cawan air 1 sedikit garam Bahan sira gula. Apabila santan separuh masakcampurkan sagu yang telah dicuci kedalam bubur Akhir sekali masukkan garam dan sentiasa gaul kacau sebati. BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN Daun Pandan - 5 helai Air - 1 liter Tepung Gandum - 1 cawan Tepung Pulut - 2 cawan Kelapa Parut - 12 biji Garam - 12 sk Gula Kabung Dipotong Dadu - 1 ketul.
2 helai daun pandan. Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk. 3 sudu kecil tepung jagung - bancuh dengan sedikit air.
Letak kuali atas dapur dan nyalakan api. Harus dingatkan walaupun jumlahnya adalah sama jika diukur menggunakan sudu dan cawan setiap bahan mempunyai. Kukus selama 20 minit atau hingga masak Untuk lapisan atas.
1 cawan gula pasir. 1 cawan tepung gandum. ½ cawan susu segar.
Masukkan dalam loyang yg telah disapukan sikit minyak. Gula kabung mempunyai aroma wangi sementara gula melaka tidak. 2 cawan gula Apong.
Garam 1 bj bawang besar potong bulat 2 cawan minyak untuk menumis. Sudah sebati dan mendidih terus masukkan kelapa parut. Panaskan kuali dengan sedikit minyak.
Satukan dengan adunan santan gula merah tadi dan kacau. Campurkan sebahagian gula Melaka parut ke dalam santan pekat beserta air dan panaskan hingga pekat. Masukkan gula pasir dan kacau atas api perlahan sehingga menjadi cair dan sedikit perang.
15 cawan tepung beras 45 cawan santan pekat 1 sk garam Cara. Cara Membuat Lapisan bawah lecek pisang hingga lumat. Masukkan buah kabung masak buah kabung hingga lembut.
¼ cawan gula kabung. 12 cawan minyak untuk menumis. Goreng lempeng sehingga masak.
Gunakan bekas berlainan untuk campur dan gaulkan gula Apong gula pasir bersama air suam. Campurkan air gula merah gula pasir santan garam dan telur hingga rata Ratakan adunan ke dalam loyang berukuran 20 cm yang disapu sedikit minyak. Gaulkan semua bahan-bahan inti dalam kuali dan jerangkan.
2Masukkan tepung suji dan kacau hingga ia pekatKemudian bolehlah dimasukkan ke dalam acuan. Masukkan gula kabung dan daun pandan. 1 cawan gula 200 gm 7 auns 1 cawan gula kastor 175 gm 625 auns 1 cawan gula aising 125 gm 425 auns 1 cawan gula perang 120 gm 425 auns.
1 helai daun pandan. Jika suka sambal cair boleh tambah air 14 cawan ketika menumis. ½ cawan gula pasir.
1 cawan jus pandan. 1 sudu bsar bersamaan 4 sudu - 20ml. 1 cawan gula kabung dan melaka.
Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering. Cuci bersih buah kabung. 35 cawan santan 1 cawan gula bahan lapisan atas.
1 kiub gula kabung 12 cawan gula merah Gula pasir agak-agak manis kita nak 12 cawan air anggaran je kurangkan sikit pun boleh CARA-CARA. Berwarna hijau - 3 keping gula kabung - 12 cawan gula pasir - 1 helai daun pandan CARA MEMBUATNYA 1Masukkan santan ke dalam periukBubuh pewarna hijau dan biarkan mendidih. 1 batang serai dititik.
½ cawan gula merahgula kabung ½ cawan air Cara membuatnya.